1400-1700

Helaas is deze droom overleden door de COVID. De kledingverhuur is gestaakt.

Jannetje Pietertje Kledingverhuur won the Best Costume Design.

jannetje_pietertje_kledingverhuur from Janneke Alles Aukes on Vimeo.

Voor kleding uit deze periode die gedragen werd in de film “A Royal Love” van Dirk Gunther Mohr, hebben we de onderscheiding Best Costume Design gekregen. Trots op!

Wat speelde er zoal in de Middeleeuwen?

Volksverhuizingen

Visigoten, Hunnen,  Vandalen, Friezen, Vikingen, Saksen,  Germanen, Kelten, Allemaal verschillende bevolkingsgroepen die in de 6e en 7e van woonplek verhuisden.  Soms als rovende en plunderende groep zoals bijvoorbeeld de Noormannen en de groepen die aan die strooptochten ten prooi vielen als vluchteling.

Kruistochten

Er waren de kruistochten, ridders  die in een harnas gekleed, naar het oosten trokken om daar het Christendom te brengen. Zij waren vergezeld van legers voetvolk, die vooral in de eerste kruistochten tamelijk snel het loodje legden bij aanvallen van de Bulgaren en de Turken. Later ging dat een stuk beter. Iedere keer veranderde Jeruzalem van bestuur, de christenen en de moslims wisselden elkaar af in macht. Behalve naar het Midden Oosten waren er ook kruistochten naar bijvoorbeeld Spanje tegen de Moren en naar Lapland tegen de Samish. Dat waren christelijke ‘heilige oorlogen’ tegen heidenen en ketters.

Cultuur

Op school kom je ze tegen: Beatrijs, Mariken van Nimweghen, Van den vos Reinaerde en het Nibelungenlied. Dat zijn Middeleeuwse schrijfsels die je op je literatuurlijst kon zetten  voor je eindexamen. In de middeleeuwen werd ook de  boekdrukkunst uitgevonden. Daardoor kunnen we nog steeds genieten van deze epistels. Shakespeare, creëerde  zijn Romeo en Julia, Hamlet, Othello, Macbeth, King Lear, a Midsummer Nights Dream, Merchant at Venice. Dit zijn prachtige weergaven van die tijd.

Schilders

Jan van Eijk, schilderde Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw

Afbeeldingsresultaat voor Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw

Dat brengt ons gelijk bij de kleding die toen gedragen werd:  robe, overkleed, hosen, tabberd, kap, hennin, surcot, blazoen. Huh???? Ze zijn verwerkt in de kleding. In de toneelstukken en films waar ik de kleding voor gemaakt heb, komen we ze tegen. De kleding van  King Henry VIII, Anna, Boleijn, Catharina van Aragon. Maar je kunt het ook gebruiken voor King Arthur, Lancelot, Merlijn, Robin Hood, Guinevere, Parcival, Camelot,  etc.

Geloof

Het Christendom heeft inmiddels een stevige vinger in de pap en die leer wordt nogal dwingend opgelegd. Maar… Magie en  tovenaars doen ook nog heel erg mee. De oude ‘heidense’ goden worden uitgemaakt voor de duivel, maar we geloven wel degelijk in  engelen en toverspreuken,  De  mystiek maakt nog steeds gebruik van  de astrologie, zon, maan en sterren. Waarzeggerij en natuurkrachten  zijn de attributen van de heksen. Dat past niet in het christelijk geloof en tja en dat worden heksenjachten, De beoefenaars worden beschuldigd van  ketterij en vervolgens op de brandstapel gezet.  Dat gegeven wordt veel gebruikt in  films en series als Dracula, Dracula Untold, Game of Thrones, Huntsman, etc,